2012. augusztus 16., csütörtök

11-es kérdezz-felelek :)




Még blogos pályafutásom kezdetén találkoztam először a díjakkal, akkoriban el is árasztottak velük. Aztán rájöttem, hogy ez nem nekem, vagy a történetemnek szól, hanem boldog-boldogtalan küldözgeti mindenkinek, aki csak eszébe jut, ezért fel is hagytam az elfogadásukkal. Ez azonban más. Ezzel most megtudhatsz pár dolgot rólam, és a többi bloggerről, akik – nem kis létszámban – már csatlakoztak ehhez a „díjhoz”. Bár, nem is igazán nevezném díjnak. Ez inkább kérdezz-felelek játék: megismerhetjük általa egymást egy kicsit jobban. 



Mivel 3 embertől is kaptam kérdéseket, ezért 3x11 kérdésre fogok válaszolni, plusz ugye a 11 dolog magamról :) 

Na, de akkor nézzük is a lényeget: 

Szabályok: 
  • Mindenkinek 11 dolgot kell mondania magáról 
  • A jelölő mindegyik kérdésére válaszolni kell 
  • 11 kérdést kell feltenni a jelölteknek 
  • 11 embert meg kell jelölni és linkelni 
  • Nincs visszaadás/visszajelölés 

Andie kérdései: 
  1. Ha egy könyves karakterrel eltölthetnél 24 órát, ki lenne az és mivel töltenétek az időt? (nincs szabály, mindent lehet :P) – Ilyet nem ér kérdezni XD Na, de mivel épp marha frissek az élményeim: Vishous a FTT-ből, azt meg, hogy mit csinálnánk, találja ki mindenki :D (De ha nem a legfrissebb érzéseimre hallgatok, akkor Vavyan Fable Halkirálynő sorozatából Martin-t választanám, mondjuk úgy pár évvel idősebb kivitelben :)) 
  2. 1 abszolút kedvenc könyvborító? – Sarah Addison Allen: A csodálatos Waverley kert – gyönyörű :) 
  3. Tegyük fel, ha egy könyv már itthon is megjelent, angolul vagy magyarul olvasol szívesebben? – Magyarul. Sajnos nem elég jó az angolom ahhoz, hogy élvezni tudjam a könyvet. 
  4. TOP 5 kedvenc író, akinek az új könyveit muszáj beszerezned? – Vavyan Fable, Kate Morton, B.M. Grapes, Simone Elkeles 
  5. Melyik volt a legjobb könyv, amit 2012-ben idáig olvastál? – Nem tudok dönteni… De akkor legyen az Elfeledett kert Kate Mortontól. (És a Fekete Tőr Testvériség – első 5 könyve :D) 
  6. A legrosszabb könyv, amit 2012-ben eddig olvastál? (ne fogd vissza magad :P) – Hol késel hercegem. Azt hiszem, az első könyv, amit félbehagytam, pedig azt hittem, hogy milyen jó lesz… 
  7. Ha bármilyen paranormális képességed lehetne, mit választanál és miért pont azt? – Hogy a gondolataim azonnal megjelenjenek a képernyőn anélkül, hogy le kelljen írnom őket. Napok alatt megírnék egy-egy regényt :) 
  8. Melyik könyvet szeretnéd a nagy képernyőn vagy tv sorozatként is viszont látni? (max. 3) – FTT, Fable Halkirálynő sorozata, Kate Morton két könyve 
  9. Egy karakter, akit legszívesebben megfojtottál volna, annyira idegesített? – Jane Austen Emmája (Meg most éppen Poppy is rohadtul idegesít a Csörögj rám!-ban… De vele még nem végeztem, lehet, hogy ez megváltozik. Megjegyzés: nem változott…) 
  10. Fejezd be a mondatot: Talán nem hiszitek el, de............ néha még mindig 18 évesnek érzem magam :)
  11. Jellemezd magad 3 szóban! – álmodozó, életvidám, anya :) 

Ani kérdései: 
  1. Mit jelent számodra az írás? - Mindent. Olyan helyekre jutok el, és olyan dolgokat élek át, amilyenekre a valóságban talán sosem lesz lehetőségem. Terápia: ha valami fáj, kiírhatom magamból, ha hiányzik, pótolhatom. 
  2. Melyik a kedvenc könyved, és miért? - Nincsen egy kedvenc, nem tudnék választani, nagyon sokat szeretek.
  3. Bétázod-e valamelyik ismerősöd írását/írásait, és ha igen mi a véleményed róla? - Barátnőmnek szoktam bétázni, szeretem őt olvasni, talán kicsit elfogult vagyok :)
  4. Földünkön beköszöntött a Jégkorszak, és a világ összes országának kormánya felszólítja a lakosságot, hogy tüzeljen el mindent, ami éghető? Melyik az a könyv, amit inkább megfagynál, de nem hagynád, hogy a lángok martalékává váljon? - Vavyan Fabel Alomhajszája, de csak azért, mert az volt anyu kedvence.
  5. Kitől vennél szívesen írás leckéket? (Lehet már nem élő író/írónő is.) - Tulajdonképpen mindenkitől tanulok egy keveset, nincs külön, akit kiemeljek.
  6. Mióta van blogod, és milyen célt szolgál? - 2010-ben nyitottam az elsőt, azóta több is van, a történeteimet közlöm rajtuk.
  7. Tudnál élni olyan világban, ahol nincsenek könyvek? - Nem! :)
  8. Van-e olyan tevékenység pl.: sport, amelynek végzése közben ihletet kapsz az íráshoz? - Nekem ehhez nem kell tevékenység :D Bármikor rám talál az ihlet, ha olyanja van :)
  9. Ha hatalmadban állna feltámasztani három művész embert (pl.: írót, költőt, énekest, festőt stb. ), kiket hoznál vissza az életbe? - Senkit. Ha már meghaltak, hagyjuk békén őket. 
  10. Melyik ma is élő író és/vagy írónő regényeit filmesítenéd meg? - Kate Morton 
  11. Melyik az a könyv, amit a világ összes kincséért sem olvasnál el még egyszer? - Tudnak olyan ajánlani, amiért bármit elolvasok :) 

Ryan kérdései: 
  1. Hány évesen olvastad életed első könyvét? - Nem emlékszem pontosan. Valószínűleg 10-12 éves koromban az első iskolai kötelezőt. 
  2. Van-e olyan kedvenc íród, aki szerinted nem elég ismert? - Kae (Barsiné Gál Erika) :) 
  3. Mitől lesz számodra egy könyv igazán jó? - Ha beszippant, és nem tudom letenni. Ha látom magam előtt a szereplőket, a környezetet és a történéseket. Ha én is ott vagyok és velük élek át mindent. 
  4. Mit gondolsz a fanfictionök irodalmi értékéről, már ha szerinted van nekik. - Az a minőségétől függ. Olvastam már olyat is, ami után hirtelen nem is tudtam elválasztani az eredeti történéseket a fictől, de nagyon sok rosszba olvastam bele. Lehet azt mondani rá, hogy „könnyebb”, mert kész karakterekkel dolgozik az ember, de talán pont ettől nehezebb, hogy igazán eltalálja az író az eredeti karaktert, hogy elhidd, megtenné, amit olvasol. 
  5. Rettentél-e már meg egy könyv vastagságától? (akár a hossz miatt, akár amiatt, hogy azzal gyilkolni is lehetne :D) - Inkább csak meglepődtem, de tudtam, hogy el fogom olvasni. 
  6. Hol szeretsz a legjobban olvasni? - Akárhol :) 
  7. Melyik könyvhöz kapcsolódik a legkedvesebb/legrémisztőbb élményed? - Kedves és rémisztő is egyben: B.M. Grapes – Jóslatok hálójában. Pókfóbiás vagyok, nem is egyszerűen, és ennek pókok vannak a borítóján!!! Nem mertem hozzányúlni a mintához, de aztán megszoktam, a könyvet pedig nagyon szeretem. 
  8. A családodban mások is olvasnak rajtad kívül, vagy csak te születtél cuki fekete báránynak? – Anyu volt könyvmániás – tőle örököltem, vagy ő ragasztotta rám :) 
  9. Beszéltél-e már rá valakit, hogy olvasson többet? – Próbáltam rábeszélni öcsémet, de nem igazán jött össze… 
  10. Melyik regényhőssel tudtál azonosulni a legjobban/legkevésbé? – Ilyen konkrétan nincs, általában nem „azonosulok” velük, csak szorítok nekik vagy haragszom rájuk. 
  11. Ha elcsórhatnád csakis kizárólag magadnak az egyik könyvszereplőt bármelyik irományból, ki lenne az? – A gyűrűk urából Legolas :)

És akkor a 11 dolog magamról:
  1. 28 éves vagyok
  2. Van egy 3 éves fiam, akiért bármire képes lennék
  3. Kedvenc színem a kék (meg a rózsaszín)
  4. Előző életemben tuti, hogy spanyol voltam és a tengerparton éltem. Úgy vágyom oda néha, mintha más nem is létezne…
  5. Az utóbbi időben több mesét néztem meg, mint gyerekkoromban :)
  6. Ha olvasok, megszűnik a világ. Még évekkel ezelőtt, amikor a kezembe került az első Harry Potter könyv, annyira belemélyedtem, hogy nem is hallottam semmit. Az akkori barátom állítólag többször is szólt hozzám, majd végül közölte, hogy „támadnak a marslakók”, erre percekkel később felnéztem, hogy „mi van?”. Szóval csak ennyire vagyok képes elmerülni a könyvekben.
  7. Imádok vezetni :)
  8. Szemüveges vagyok, de amikor csak lehet, kontaktlencsét hordok.
  9. Pár éve van egy kis zöldséges kertem. Annyira jó érzés, amikor csak kimegyek a kertbe, és leszedek egy gyönyörű piros paradicsomot :)
  10. Szeretem a vidám színű körömlakkokat.
  11. Ezt a 11 dolgot marha nehezen szedtem össze….

Az én kérdéseim:

  1. Fontosnak tartod ismerni egy író/írónő "magánéletét", vagy elég, ha szereted a könyveit?
  2. Ha csak egyetlen dolgot kívánhatnál, mi lenne az?
  3. És mi az, amiért feltétlenül magad akarsz megküzdeni, amit nem szeretnéd, ha egy kívánság hatására az öledbe hullna?
  4. Ha valamelyikről le kéne mondanod melyik lenne az: az internet vagy a könyvek?
  5. Hány évesen tudtad először, hogy igen, te már életed végéig könyvmoly leszel?
  6. Milyen hosszúságú történeteket szeretsz írni? Novellákat, vagy inkább regényeket?
  7. Hány írásod van, ami publikus, bárki számára elérhető?
  8. És mennyi, ami csak az asztal (vagy a számítógép) mélyén pihen?
  9. Van olyan történeted, amit már megbántál, hogy nyilvánosságra hoztad?
  10. Melyik az a könyv, amit szerinted a világon mindenkinek ismernie kéne? (Egy mondattal indokold meg, hogy miért pont az.)
  11. Van olyan író/írónő, akiben nagyot csalódtál? (Ha nem akarod, nem muszáj megnevezni.)

És legvégül, akiknek továbbadom:

@ Freeb (Gálosi Betti)
@ Kae (Barsiné Gál Erika)
@ bmgrapes
@ Limo
@ Nilla
@ Ashely Carrigan
@ Sheila_7
@ tündérrózsa
@ wilwaren
@ Üstökös
@ Roni_olvas

(Aki már megkapta, és a füle tele van vele, az nyugodtan tekintse tárgytalannak a felkérést :D)

Na, ezt is sikerült végül összehoznom :)
Jó móka volt, köszönöm a kérdéseket mindenkinek!!!!!



1 megjegyzés: